Modalitatea de depunere a dosarelor:

Depunerea dosarelor de înscriere se va face pe adresa de email office@ccmlugoj.ro sau în format fizic, la sediul Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj: splaiul Coriolan Brediceanu, nr.5.

Telefon informații: 0256 357 013

Aplicanți

  • Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse nealimentare, cu specific de Crăciun;
  • Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse alimentare (cozonac, kurtos, plăcinte, langoși, prăjituri, dulcețuri de casă, siropuri, produse apicole, vin, cafea, sucuri, preparate fast-food, brânzeturi și produse tradiționale din carne, ciocolată, bomboane, zacuscă, conserve de casă etc.).

ARTICOLUL II – CATEGORII DE PRODUSE

  1. Produse alimentare

          A1 – Produse alimentare, preparate în cadrul târgului, comercializate în standuri tip terasă;

          A2 – Produse alimentare de tip fast-food sau din aluat, preparate în cadrul târgului;

          A3 – Produse alimentare ambalate;

          A4 – Băuturi calde, specifice sărbătorilor de iarnă;

          A5 – Alte produse alimentare (snacks-uri, dulciuri artizanale, produse apicole etc).

B.  Produse nealimentare

B1 – Produse handmade sau de artă meșteșugărească;

 B2 – Produse naturiste de îngrijire personală;

B3 – Produse cu specific de Crăciun.

Produse interzise

Produse nealimentare interzise:

  • produse realizate din materiale neecologice;
    • realizate în proporție de peste 50% din plastic;
    • petarde și alte obiecte/substanțe interzise prin lege;
    • bijuterii, cu excepția celor handmade comercializate direct de producător.

Produse alimentare interzise:

  • produse ce conțin coloranți artificiali;
    • produse cu termen de valabilitate expirat.

Modalități de comercializare

Activitățile de comercializare se vor desfășura în food trucks sau în standuri proprii.

 

 

ARTICOLUL III – CONDIȚII DE ÎNSCRIERE

Înscrierea se realizează prin completarea formularului de înscriere, în forma transmisă public de către Organizator, însoțit de documentele solicitate de către acesta.

ARTICOLUL IV – DOSARUL DE ÎNSCRIERE

Documentele obligatorii care vor fi anexate formularului de înscriere sunt:

a)  Pentru SRL, PFA, PFI, IF, ÎI:

  • Formularul de înscriere;
    • Copie a cărții de identitate a administratorului;
    • Acte firmă (copii Certificat Unic de Înregistrare, certificat constatator obținut de la ORC, în baza Legii 359/2004), din care să rezulte că obiectul principal de activitate coincide cu specificul activității ce urmează a fi desfășurată în cadrul evenimentului și cu alte activități desfășurate în afara sediului social sau la beneficiari (terți);
    • Documentul de înregistrare, emis de către Direcția de Sănătate Veterinară; acesta trebuie să fie în conformitate cu activitatea pe care solicitantul urmează să o desfășoare în cadrul evenimentului (pentru toate produsele alimentare);
    • Copii ale certificatelor de producător sau copii după atestatele de produse tradiționale,

eliberate de Ministerul Agriculturii;

  • Carte de identitate, talon care să ateste faptul că vehiculul destinat desfășurării de activități comerciale este de tip comercial și are inspecția tehnică periodică valabilă (pentru food truck-uri); excepție fac tricicletele, bicicletele, cargobike-urile, pentru care trebuie să se prezinte documente atestând faptul că vehiculul este de tip comercial;
    • 5 fotografii ale produselor;
    • Minim 3 fotografii ale produselor și ale standului de la un eveniment anterior sau o simulare a standului/truck-ului (dacă beneficiarul este la primul eveniment);
    • Contract de comodat, dacă este cazul;
    • 3-5 fotografii ale locului/atelierului/laboratorului de producție;
    • Lista cu gama de produse și prețurile practicate;
    • Contract semnat cu o formă de colectare a uleiurilor uzate.

b)  Pentru ONG-uri:

  • Copie a cărții de identitate a președintelui/administratorului;
    • Copie Certificat de Înregistrare Fiscală (CIF);
    • Statutul ONG-ului, din care să reiasă că scopul și obiectivele acesteia corespund cu activitatea declarată în formularul de înscriere; Decizie definitivă și irevocabilă privind înregistrarea asociației. Statutul trebuie să facă referire la codul CAEN pentru care se solicită autorizarea;
    • Extras din Registrul Special al Asociațiilor de pe lângă Judecătoria Lugoj;
    • Atestat Întreprindere Socială, emis de către AJOFM Timiș (dacă este cazul);
    • Formularul 010 Vector Fiscal privind înregistrarea la ANAF a codului CAEN

pentru care se solicită autorizarea;

  • Autorizare sanitară de funcționare în baza Declarației pe proprie răspundere pentru activitățile cuprinse în Anexa 2 la Ordinul MS nr. 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare;
    • Documentul de Înregistrare emis de către Direcția de Sănătate Veterinară, în conformitate cu activitatea pe care urmează să o desfășoare în cadrul evenimentului (pentru produsele alimentare);
    • Certificate de   calitate/garanție   și   buletine   de   analize,   în   funcție   de   produsele

comercializate;

  • Minim 5 fotografii ale produselor;
    • Minim 3 fotografii ale standului de la un eveniment anterior sau o simulare a standului

(dacă beneficiarul este la primul eveniment);

  • 3 – 5 fotografii ale locului/atelierului/laboratorului de producție;
    • Lista cu gama de produse și prețurile practicate.

Completarea formularului de înscriere:

 

  • Solicitantul răspunde pentru realitatea informațiilor furnizate.
    • Datele referitoare la produse, transmise prin formularul de înscriere, nu pot fi modificate pe perioada desfășurării evenimentului, fără înștiințarea prealabilă a Organizatorului și fără acordul expres al acestuia.
    • Toate câmpurile din formular sunt obligatorii, necompletarea acestora conduce la

descalificarea din procedura de selecție.

  • Expozantul trebuie să răspundă clar și concis la întrebările ce fac referire la descrierea produselor și să se asigure că a transmis toate informațiile necesare pentru ca Organizatorul să înțeleagă activitatea desfășurată.
    • Dosarul de înscriere va fi transmis în perioada anunțată la lansarea procedurii de înscriere, online pe office@ccmlugoj.ro sau fizic, la sediul instituției: splaiul Coriolan Brediceanu, nr.5, Lugoj.
    • Informații suplimentare la numărul de telefon: 0256 357 013.

ARTICOLUL V – PROCEDURA DE SELECȚIE

 

  • COMISIA DE ANALIZĂ ȘI SELECȚIE, formată din membrii Consiliului Administrativ
    • Fiecare membru al comisiei va acorda câte un punctaj per criteriu, cu punctaje de la 1 la 5, în funcție de criteriile de selecție. Nota finală va fi media aritmetică a punctajelor parțiale ale evaluatorilor.
    • În cazul în care Comisia are îndoieli asupra calității sau veridicității produselor, rezultate din modul în care au fost prezentate în formularul de înscriere, aceasta își rezervă dreptul să plaseze expozantul înscris într-o altă categorie sau să semnaleze materialele pe care le consideră false.
    • În funcție de numărul aplicanților ce doresc să comercializeze același tip de produse, Comisia

își rezervă dreptul de a accepta un expozant în cadrul evenimentului, doar cu anumite produse prezentate în formularul de înscriere, astfel încât să poată oferi publicului o gamă de produse cât

mai diversificată și de o calitate superioară.

  • Având în vedere spațiul limitat de desfășurare a evenimentului și ținând seama de numărul redus de spații de expunere pe care Organizatorul le poate amplasa în această locație, Comisia de Analiză și Selecție, respectiv Comisia de Soluționare a Contestațiilor vor admite un număr limitat de expozanți.
    • În același timp, având ca obiectiv principal promovarea valorilor autentice, se încurajează înscrierea cu produse de meșteșug, produse realizate manual și în concordanță cu specificul evenimentului.
    • Comisia de Analiză și Selecție poate decide descalificarea expozanților dacă se constată următoarele:
      • dosarul de înscriere nu cuprinde toate documentele solicitate;
      • solicitantul nu îndeplinește cerințele legale de calificare (Cod CAEN necorespunzător, imposibilitatea desfășurării activităților comerciale la terți etc.);
      • declarații false (de exemplu: însușirea de fotografii ale altor expozanți, declarații false pe propria răspundere privind procesul de producție, neconcordanțe grave în documentele depuse);
      • aplicarea în folosul altei persoane sau societăți comerciale;
      • solicitantul are datorii față de Casa de Cultură, sau a desfășurat în cadrul altor evenimente organizate de către CCTGL acțiuni ce au adus atingere derulării normale a acestora (a părăsit evenimentul, a refuzat semnarea contractului pe motive neimputabile CCTGL, nu a respectat clauzele contractuale etc.), ori a primit sancțiuni din partea DSV sau Protecția Consumatorului și situația nu a fost remediată.
    • Analiza va fi făcută la nivelul fiecărei sub-categorii de produse, pentru fiecare aplicant din

categoria respectivă.

5.2  CRITERII DE SELECȚIE

Produse nealimentare:

  1. Specificul sărbătorilor de iarnă;
  2. Modul de prezentare a produselor (materialele folosite, imaginea produsului, ambalajul folosit);
  3. Gama de produse și variantele de preț;
  4. Originalitatea și autenticitatea produselor;
  5. Analiza activității aplicantului la evenimente anterioare organizate de către Primăria Municipiului

Lugoj, prin Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, și/sau la evenimente ale altor organizatori.

Produse alimentare:

  1. Statutul aplicantului: producător sau comerciant (producătorii au prioritate);
  2. Prezentarea atractivă a produselor;
  3. Gama de produse și variantele de preț;
  4. Experiența comerciantului în domeniul alimentar și în participarea la evenimente similare sau

asemănătoare, în țară și/sau în străinătate;

  • Analiza standului în cadrul unui alt eveniment, pe bază de imagini și/sau recomandări; Analiza activității aplicantului în alte evenimente organizate de către Primăria Municipiului Lugoj, prin Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, și/sau la evenimente ale altor organizatori.

 

 

5.3  PROCEDURA DE CONTESTAȚIE

  • Expozanții declarați respinși de către Comisia de Analiză și Selecție pot depune contestație prin completarea unei cereri și trimiterea ei la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, pe adresa de email: office@ccmlugoj.ro, conform calendarului procedurii de selecție.

Nu pot fi contestate punctajele acordate pe criteriile de evaluare, ci doar procedura în sine.

  • Expozanții declarați respinși nu pot depune documente/prezentări suplimentare față de cele trimise inițial.
    • Expozanții care vor depune contestație vor primi răspuns în scris.

ARTICOLUL VI – TAXA DE PARTICIPARE

Expozanții selectați să participe în cadrul TÂRGULUI DE CRĂCIUN au obligația contractuală de a achita taxa de participare stabilită de Casa de Cultură. Aceasta include următoarele servicii:

  • promovare eveniment
    • organizare evenimente specifice, care să atragă vizitatorii
    • delimitare zonă de eveniment
    • distribuire pe amplasament
    • servicii administrative: colectare deșeuri, salubrizare zonă eveniment, utilități etc.

Taxa de participare trebuie achitată înainte de începerea evenimentului, în termenul ce va fi comunicat ulterior de Organizator, în baza facturii emise de Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj și diferă în funcție de tipul produselor comercializate, astfel

Produse alimentare

  • A1 – Produse alimentare, preparate în cadrul târgului, comercializate în standuri tip terasă, maxim 12 m2: 10.000 lei
  • A2 – Produse alimentare de tip fast-food sau din aluat, preparate în cadrul târgului, comercializate în food-truck: 6.000 lei
  • A3 – Produse alimentare ambalate: 3.000 lei
  • A4 – Băuturi calde, specifice sărbătorilor de iarnă: 3.000 lei
  • A5 – Alte produse alimentare (de exemplu: castane, popcorn, nachos, vată de zahăr, dulciuri artizanale, nuci, alune, migdale, miere și produse apicole etc.): 3.000 lei
  • A6 – În perioada 28 – 31 decembrie 2024, taxa de participare este de 1000 lei

Comercianții de produse alimentare pot vinde, pe lângă produsele anunțate, apă și băuturi răcoritoare

Îmbuteliate.

Produse nealimentare

  • B1 – Produse handmade realizate de meșteri populari sau artiști plastici: 0 lei
  • B2 – Produse naturiste de îngrijire personală: 0 lei
  • B3 – Produse cu specific de Crăciun, comercializate de agenți economici care au și calitatea de producători (decorațiuni, aranjamente etc.): 0 lei
  • B4 – Produse cu specific de Crăciun, comercializate de terți(agenți economici):  2000 lei

  ARTICOLUL VII – OBLIGAȚIILE SOLICITANȚILOR ACCEPTAȚI

  • Obligații premergătoare derulării evenimentului:să obţină avizele necesare de la Direcţia de Sănătate Publică a jud. Timiş, Direcţia Sanitar- Veterinară a jud. Timiş (pentru comercializarea produselor alimentare) și Direcția de Mediu, ISCIR etc.;să dețină certificat de calitate sau orice alte documente care atestă calitatea şi specificul

produselor comercializate;

  • să încheie contractul cu CCTGL, conform graficului prevăzut în calendarul procedurii de selecție, prilej cu care se va achita taxa de participare;
    • neprezentarea la semnarea contractului și/sau neplata taxelor în termenul stabilit și comunicat de organizator, atrage după sine eliminarea comerciantului și acceptarea, în ordinea punctajului și în funcție de categoria de produse, a următorului clasat;
    • să nu condiționeze încheierea contractului în funcție de spațiul atribuit. Amplasarea standurilor se va face după un plan întocmit de Organizator (specificul activității, varietatea produselor prezentate etc.). Amplasamentul va fi comunicat la momentul amplasării, expozantul neputând alege locul pe care îl va ocupa în târg;
    • după încheierea contractelor, comerciantul va depune la Primăria Municipiului Lugoj documentația necesară obținerii avizelor de comerț stradal și va achita taxa de ocupare a domeniului public;
    • să aducă la cunoștința Organizatorului efectuarea plății taxei datorate Primăriei Lugoj;
    • să încheie contract cu o firmă specializată pentru preluarea uleiului uzat;
    • să respecte graficul organizatorului privind preluarea spațiului și începerea activității comerciale;
    • să amenajeze spațiul, astfel încât vânzarea să se facă din stand, nu din fața acestora. Prezentarea produselor trebuie să confere un aspect plăcut standului. Nu este permisă prinderea, fixarea, agățarea și expunerea pe exteriorul standului. Expozanții pot utiliza numai spațiile de expunere alocate. Este interzisă amenajarea altor construcții în afara standului, montarea de umbrele și alte elemente similare (ex: pavilioane, suporturi, materiale plastice, textile etc.);
    • să decoreze spațiul conform indicațiilor organizatorului, în concordanță cu tema evenimentului. Organizatorul poate desemna persoane care vor colabora cu expozantul pentru decorarea corectă

a standului/spațiului. Aceste persoane vor da acceptul sau indicații obligatorii privind decorarea corectă a standului/spațiului;

  • să ia măsuri pentru asigurarea pazei spațiului de depozitare și de comercializare;
    • să respecte normele PSI;
    • să respecte toate obligațiile fixate de către DSV cu privire la amenajarea zonei de lucru, a zonei de

servire, a utilajelor utilizate, a depozitării și prelucrării produselor;

  • să dispună de sursă de apă caldă și rece, în cazul comercializării produselor alimentare;
    • să afișeze la loc vizibil toate avizele necesare;
    • să suporte costurile de amplasament ale categoriilor de produse de la litera C (carusel, animație stradală, photobooth, roată, patinoar etc.);
    • să fie la dispoziția organelor de control, cu ocazia controlului ISU și DSV;

7.2.  Obligații pe durata derulării târgului

  • să respecte orarul de funcționare şi cel de aprovizionare;
    • să afișeze preţurile produselor lizibil, în moneda naţională;
    • să respecte programul artistic al târgului și să nu tulbure, sub nicio formă, desfășurarea acestuia, prin muzică ambientală sau alte mijloace;
    • să își prezinte produsele în mod atractiv, în limba română;
    • să gestioneze spațiul acordat, ca un bun proprietar, până la data predării sale, răspunzând de securitatea și paza spațiului, precum și a produselor depozitate ori comercializate; să nu efectueze modificări ale spațiului primit în custodie;
    • să respecte normele P.S.I. şi S.S.M în vigoare şi să suporte consecinţele nerespectării acestora. Nu

este permisă gătirea cu foc deschis. Este permisă gătirea cu cărbune;

  • să nu efectueze improvizaţii la instalaţia electrică şi la instalaţia pe gaz, să utilizeze mijloace de

încălzire omologate şi să fie asigurată protecţia termică faţă de elementele combustibile;

  • să aibă personal instruit cu privire la regulile specifice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor și să verifice spațiul, la terminarea programului de lucru, în vederea eliminării tuturor surselor ce ar putea genera un incendiu; să aibă în dotare un stingător de minim 6 kg;
    • să prezinte organelor de control fișa de aptitudini medicale, vizată la zi, pentru personalul angajat în vederea desfășurării activităților comerciale; fișa de aptitudini medicale se eliberează de către medicul specialist de medicina muncii;
    • să asigure echipament adecvat sărbătorilor de iarnă, pentru personalul de servire;
    • dacă este cazul, să respecte normele igienico-sanitare și de distanțare socială, conform legislației în vigoare privind combaterea pandemiei de COVID 19 și să pună la dispoziția personalului propriu echipamentul necesar respectării acestor norme (măști, mănuși, dezinfectant etc.);
    • să respecte obligațiile privind gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea desfășurată:
      • uleiurile alimentare uzate, rezultate în urma preparării unor produse alimentare, se vor colecta în recipiente adecvate (bidoane), şi se vor preda către operatori specializaţi (în baza contractului încheiat cu un astfel de operator);
      • dacă este cazul, cenușa rezultată de la prepararea unor produse, va fi depozitată separat,

în recipiente metalice, şi predată ulterior către operatorul serviciilor de salubrizare locală;

  • deșeurile vor fi colectate selectiv, în saci galbeni și negri, care vor fi depuși în containere negre și galbene;
    • este interzisă deversarea reziduurilor în canale și expunerea deșeurilor în afara căsuțelor,

standurilor etc.;

7.3.    Obligații suplimentare ale societăților care comercializează vin fiert şi produse

alimentare ce se vor consuma la fața locului:

  • de a amplasa coșuri pentru colectarea hârtiilor, ambalajelor, paharelor de unică folosință, în perimetrul amenajat pentru servirea acestor produse; coșurile vor respecta linia de design anunțată de Organizator;
    • de a asigura păstrarea curăţeniei în jurul recipientelor de colectare a deşeurilor, precum şi în jurul spaţiilor pe care le folosesc;
    • de a depozita separat deşeurile menajere de cele reciclabile;
    • vinul fiert poate fi produs doar din vin alb și/sau roșu, poate fi îndulcit sau condimentat;
    • este interzisă adăugarea de alcool sau apă în vinul fiert;
    • să servească vinul fiert la o temperatură de maxim 780C;
    • nivelul alcoolului în momentul servirii trebuie să fie de minim 70 alcool;
    • nivelul de sulfiți acceptat este cel conform legislației în vigoare (Anexa 4 IB la Normele metodologice de aplicare a Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole);
    • să servească în pahare cu marcaje de volum pentru verificarea ușoară a cantității, conform legislației în vigoare.

ARTICOLUL VIII. Consecințele nerespectării prevederilor legale și ale Regulamentului Fiecare participant răspunde de legalitatea activității proprii, Primăria Municipiului Lugoj și Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, nefiind responsabile pentru activitatea desfășurată de acesta.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute de prezentul Regulament poate atrage după sine, anularea avizului

de participare la târg, precum și o evaluare negativă pentru evenimentele viitoare ale Organizatorului. Depozitarea și/sau deversarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din activitatea comercială, de către angajații agentului economic, pot atrage excluderea comerciantului din cadrul evenimentului. La finalul evenimentului, comerciantul va lăsa spațiul curat (căsuță, pavaj etc.). Pavajul trebuie curățat și readus în starea inițială.

Este interzisă orice formă de presiune asupra altor comercianți cu privire la aspecte precum: nivelul prețurilor practicate, gramajul produselor, dorința de a face donații în produse în cadrul târgului etc.

Organizatorul are dreptul să înlăture, fără acordul expozantului, inscripționările, reclamele și alte forme de publicitate făcute în afara propriului stand sau în cazul în care nu sunt în concordanță cu legislația română, dacă deranjează ceilalți participanți, sau dacă nu au fost aprobate în scris de Organizator.

Expozanții vor permite accesul în stand al oricărui angajat al Organizatorului sau desemnat de acesta, cu scopul de a remedia probleme, de a verifica respectarea contractului și a prezentului Regulament de Funcționare.

Nerespectarea prezentului Regulament dă dreptul Organizatorului să excludă expozantul din cadrul Târgului, fără ca acesta să poată solicita returnarea taxei de participare. De asemenea, dacă în urma controlului DSV, se constată că agentul economic nu întrunește toate condițiile legale pentru comercializarea produselor alimentare, agentul economic este obligat să suspende orice fel de activitate în cadrul târgului, până la remedierea situației și obținerea avizului DSV.

În situația în care expozantul decide să părăsească Târgul, înainte de încheierea perioadei de funcționare, sumele achitate cu titlu de taxă de participare, taxă de salubritate sau pentru plata energiei electrice, NU SE RESTITUIE.

În situația în care expozantul decide să părăsească Târgul, fără a avea un motiv temeinic, justificat și care reclamă urgență, Organizatorul își rezervă dreptul de a sancționa expozantul, prin excluderea acestuia de la următoarele ediții ale târgurilor organizate de Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj. În acest caz, pentru a evita sancțiuni ulterioare, temeinicia și urgența trebuie dovedite de către expozant.

Perioada desfășurării târgului: 12 –23 decembrie 2024 și 28 – 31 decembrie 2024

Calendarul procedurii de selecție:

  • Perioada de depunere a cererilor de înscriere: 29 noiembrie – 4 decembrie 2024, ora 14.00
  • Perioada de analiză și selecție a cererilor: 4 – 5 decembrie 2024
  • Perioada de afișare a rezultatelor:  5 decembrie 20242024
  • Perioada de depunere a contestațiilor: 6 decembrie 2024
  • Perioada de soluționare a contestaților: 9 decembrie 2024
  • Afișarea rezultatelor finale: 9 decembrie 2024
  • Perioada de încheiere a contractelor cu agenții economici selectați: 11 decembrie 2024, conform unui interval orar ce va fi comunicat ulterior